СРПСКА АКАДЕМИЈА ОБРАЗОВАЊА

Прва страна Претходна Садржај Чланови САО SAO Members

П.Ј.Отиман
Н.Поткоњак Ј.Ђорђевић Д.Ж.Марковић М.Вилотијевић М.Ратковић Д.Савићевић В.Тешић Д.Херцег Г.Гојков Ђ.Ђурић М.Недељковић Е.Каменов М.Ивковић С.Богдановић М.Даниловић З.Петровић Л.Михуц Б.Влаховић М.Милин К.Мурешану В.Нојман М.Блажић А.Илика П.Ј.Отиман З.Жоглев Р.Николић М.В.Силантјева М.Узелац М.Сегединац Г.Максимовић З.Аврамовић С.Гашић-Павишић А.Крајнц Л.Бетеа Р.Антонијевић Б.Јовановић Н.Мијановић Н.Сузић Р.Бубањ Р.Николић У.Шуваковић В.Банђур Д.Бранковић

 


Часопис Истраживања у педагогији

 

PAUN JON OTIMAN

 

 

 B I O G R A F I J A

 

 

Paun Joan Otiman, Prof. Dr (28 Maj, 1942, Garbovat, Karaš – Severin), član rumunske Akademije, senator i bivši rektor Banatskog Univerziteta Agronomskih nauka i Veterine (USABTM).

                                    

Paun Joan Otiman, prof. dr je poznato ime u krugovima naučnika koji se u Rumuniji, Evropi i šire bave istraživanjima u oblastima koje su vezane za hemiju, biologiju, poljoprivredu i sl. Profesor je na Univerzitetu u Bukureštu, član rumunske Akademije nauka i umetnosti, senator u rumunskom parlamentu i bivši rektor Banatskog Univerziteta Agronomskih nauka i Veterine (USABTM).

 

Paun Jon Otiman (rođen maja 1942, u Grbovcu, Karaš-Severin) je univerzitetski profesor, naučni radnik u oblasti hemije, biologije, agronomije, ekonomista, političar, redovni član Rumunske Akademije nauka i umetnosti i njen aktuelni sekretar.

Otiman je diplomirao na Agronomskom fakultetu u Temišvaru 1965. i na fakultetu Ekonomskih nauka iz Temišvara 1971. godine, a 1974. doktorirao je na  fakultetu Agrarne ekonomije u Bukureštu, sa specijalizacijom u menadžmentu. Između 1968. i 1990. godine obavljao je razne didaktičke poslove u okviru fakulteta za Menadžment na Banatskom univerzitetu Poljoprivrednih nauka i Veterine, kao i u okviru Zapadnog univerziteta u Temišvaru. Između 1990. i 2004. godine bio je rektor Banatskog univerziteta Poljoprivrednih nauka i Veterine.  

Između 1992 i 1996. Paun Ion Otiman je bio senator CDRa u okrugu Timiš, kao član Stranke Udruženja Građana, a između 2000. i 2004. bio je senator PNL (Nacionalne Liberalne Stranke) u okrugu Timiš.

Otiman je 1993. postao dopisni član Rumunske Akademije, a 1999. je postao redovni član ove institucije. Godine 2003. postao je Predsesnik ogranka okruga Timiš u rumunskoj Akademiji nauka i umetnosti, a aprila 2006. godine izabran je da bude Generalni Sekretar Rumunske Akademije nauka i umetnosti.

 

Akademik Paul Jon Otiman je najpre kao univerzitetski profesor, kroz pedagoški rad, mentorstvom u  više doktorata dao praktičan doprinos obrazovanju mladih naučnika u oblastima kojima se bavi. Takodje je sa pozicija rektora univerziteta u Temišvaru, potpredsednika Nacionalnog saveta rektora, kao i predsednika Saveta za nagradu Svetske banke za istraživanja u poljopriredi i dr. dao značajan doprinos razvijanju visokog obrazovanja. Posebno je značajan njegov doprinos pitanjima savremenih tokova visokog obrazovanja, pored ostalih, pitanju: treba li univerzitet da stvara duhovnu aristokratiju, koja je slobodna od sopstvenog porekla, sreće se retko, podjednako kod plemića i kod radnika, kod bogatih i kod siromašnih, koja je samo manjina, kako to primećuje K. Jaspers, slobodnih ljudi sa visokim ciljevima, koji u bilo kakvim uslovima imaju otvoren duh za najviše. Ovo je jedna od vrednosti i u suštini  ideje univerziteta, koja stoji iznad svega u zalaganjima prof. Dr Otimana.

 

Ako je potrebno ovom prilikom istaci i osnovne crte kompleksne licnosti Akad. Pauna Jona Otimana, u prvom redu zraci njegova vizionarska projekcija o Agraru u Rumuniji; koliko kao ekonomska grana i utoliko i vise, kao visokoskolska obrazovna delatnost.

 

Akademik Otiman je neumorni putnik na polju iluzija, izmedju ocajanja i nada, za identifikaciju novog; upravo sanse rumunskog agrara u evropskim tokovima XXI veka. Nas je akademik vrstan strucnjak obrazovanja buducih elita u rumunskoj poljoprivredi i nauci agronomije. On je vizionar, strucno je obradio strategiju razvoja agrara u Banatskoj niziji (Timiska zupanija) i u planinskom Banatu (Karas-Severinska zupanija).

 

Manadzerske sposobnosti Akademika Otimana su dospele do potpunog izrazaja na zavidnoj poziciji, vodeceg Banacanina u Rumunskoj Akademiji, kao generalnog sekretara i kljucnog stratega sadasnjih razvojnih tokova nauke i obrazovanja pod pokroviteljstvom Rumunske Akademije, za poslednja dva mandata, zaredom.

 

Za poslednje dve decenije visoko obrazovanje se potpuno preporodilo na Temisvarskom poljoprivrednom univerzitetu, nosiocu novih ideja i otvaranja ka ostalim segmentima rumunskog drustva, obrazovanja i kulture, ka opstim evropskim i svetskim vrednostima i merilima. Znacajan doprinos tom sistemskom preporodu temisvarskog agrarnog obrazovanja i banatske poljoprivrede XXI. veka pripada i nasem vrhunskom strucnjaku i vizionaru, bivsem rektoru univerziteta, Akademiku Otimanu.

 

Akademik Otiman je, takodje, covek banatskog podneblja, rodjen i oplemenjen u duhu razumevanja, tolerancije i medjuetnickog prozimanja i uzajamnosti sveta sa granice; obdaren retkim osecajem pozitivnog vrednovanja sveta sa margina nacionalnog prostora, u duhu zajednistva i uvazavanja visokih standarda covecnosti, culture i obrazovanja nasega vremena. 

 

Polja istraživanja

bullet

Tehnička i ekonomska optimizacija poljoprivrednih procesa

bullet

Matematičko modeliranje poljoprivrednih procesa

bullet

Ekonomske analize

bullet

Ruralna ekonomija i politika

 

Član je:

bullet

Izdavačkog Saveta Reije „Forum“ (1990-2008).

bullet

Direktor osnivalac revije „Agricultura Banatului“ (1993 – 2008)

bullet

Izdavačkog Saveta revije „Profitul Agricol “ (1998 – 2007)

bullet

Počasni director revije „Vatră nouă” (2000-2008)

bullet

Član je Izdavačkog Saveta “Revue of Science Policy and Scientometry” (2002-2008)

bullet

Član je u Idavačkom Savetu radova Rumunske Akademije, Serija B: Hemija, Prirodne Nauke i geo nauke (2002-2005)

bullet

Director revije „Economy and Rural Development” (2008)

bullet

Director i član u brojnim rumunskim i evropskim istraživačkim projektima u poljoprivrednim reformama. Objavio je 14 knjiga i više od 250 naučnih radova u Rumuniji i inostranstvu.

Menadžerske pozicije

 

bullet

Rektor Banatskog Univerziteta za Poljoprivredne Nauke i Veterinu u Temišvaru (1990 – 2004).

bullet

Potpredsednik Nacionalnog Saveta Rektora (2000 – 2004)

bullet

Predsednik Saveta za Konkurentne Nagradne Šeme Svetske Banke na polju naučnog Istraživanja i Konsultacija u Poljoprivredi (1998 – 2000)

bullet

Predsednik Nacionalnog Saveta za Etiku (2004—2008)

bullet

Predsednik Temišvarskog ogranka Rumunske Akademije (2004 _2006)

bullet

Generalni sekretar Rumunske Akademije (2006 – 2008)

bullet

Direktor Instituta za Poljoprivrednu Ekonomiju Rumunske Akademije (2008)

 

Politička aktivnost

 

bullet

Član Privremenog nacionalnog udru\enja okruga (CPUN) (1990.)

bullet

Senator CDR-a / Demokratske konvencije Rumunije (PAC/ Partija Građanskog Udruženja) Okruga Timiš (1992 – 1996);

bullet

Senator PNL/ Nacionalne Liberalne Partije Okruga Timiš (2000 – 2004)

bullet

Predsednik je Komisije za Edukaciju i Nauku u Rumunskom Senatu (2000 – 2004).

 

Počasna zvanja

bullet

"Ion Ionescu de la Brad" nagrada Rumunske Akademije 1990. za knjigu "Optimisation of the Agricultural Production" (“Optimizacija poljoprivredne proizvodnje”) (Facla Publishing House, 1987).

bullet

OPERA OMNIA nagrada ministarstva nacionalne Edukacije 2000, za celokupnu naučnu aktivnost.

bullet

Počasni građanin Misisipija, grada u Filadelfiji (SAD) (1993)

bullet

Doktor Honoris Causa Univerziteta Poljoprivrednih Nauka i Veterine u Bukureštu (2002)

bullet

Počasni građanin rodnog grada Banija u okrugu Karaš-Severin (2004)

 

Прва страна ] Претходна ]

Последња измена: apr-22